Diskuse

Pokus o praktický pohled

23.3.2018 10:13 vložil Josef

Nikdy jsem se s tímto problémem osobně nesetkal, ale pokusím se zformulovat možné řešení z mého pohledu.

Způsob, kterým se americká biskupská konference rozhodla vyřešit tento problém je myslím částečně správný. Při slavení velikonoční vigilie je na začátku paškál nejprve opatřen křížem, alfou a omegou, letopočtem a kadidlovými zrny. To by neměl být problém udělat na více paškálech zároveň. (Kristus včera i dnes začátek i konec -> na všech paškálech je vyryt kříž, Alfa i Omega -> na všech paškálech jsou vyryta písmena atd.). Po zvolání "Světlo Kristovo" by pak byl zapálen hlavní paškál a ostatní by se přenesly nezapálené. Při exultet by pak ostatní paškály mohly stát nezapálené pod hlavním paškálem.

Podstatné by ale bylo, aby po skončení velikonoční vigilie ve farním kostele byly tyto paškály rovnou převezeny do kostelů, kde budou umístěny (už to je mnohdy dost velký problém - mnoho sdružených farností daleko od sebe apod.) společně s plamenem zapáleným od hlavního paškálu (např do lucerničky). Po příjezdu na místo by pak byl (ještě v rámci sobotní noci) paškál rozsvícen od přeneseného světla, přenesen na své místo a byl by zazpíván exultet.

Vím, že tento postup je mnohdy silně nerealizovatelný, neboť při větším počtu farností by se to nedalo zvládnout, ale možná by tím mohla být lépe splněna "litera zákona".


Citovat


Vložit nový příspěvek




RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2024

Vira.cz | Pastorace.cz | Mapa bohoslužeb 

Všechna práva vyhrazena © 2024 NETservis s.r.o.